Follow by Email

Wednesday, December 30, 2009

menyantuni dan menzirahi AL- FADHIL ABDUL RAHMAN AL HADDAD , SHAH ALAM SELANGORPerkara Perlu Tahu kalau tidak terkeliru.

Perbezaan antara fahaman Kaum Tua dengan Fahaman Kaum Muda.


1. Tahlil Arwah-Harus menurut Kaum Tua - Haram lagi Bid'ah menurut Kaum Muda.

2. Zikir/doa berjemaah lepas sembahyang Fardhu- Afdhal menurut Kaum Tua - Bid'ah menurut kaum muda.

3. Tarekat Shufi -Harus dan Baik menurut Kaum Tua - Bid'ah lagi haram , lagi sesat menurut Kaum Muda.

4. Baca Ushali niat sembahyang sebelum Takbiratul Ihram- Harus dan Mustahab menurut Kaum Tua - Bid'ah/tak harus /tak baik menurut Kaum Muda.

5.Tawassul Wasilah - Harus menurut Kaum Tua - Haram / Syirik menurut Kaum Muda.

6.Baca Doa Qunut setiap Fardhu Subuh - Sunat menurut Kaum Tua- Bid'ah menurut Kaum Muda.

7. Belajar Ilmu Tawhid menurut Kaedah Sifat 20- Baik dan Wajib menurut Kaum Tua - Bid'ah dan Haram menurut Kaum Muda.

8. Mengamalkan wirid-wirid dan zikir-zikir yang tidak dibaca Nabi/ yg disusun oleh selain Nabi s.aw - Harus dan pembacanya diberi pahala selama mana zikir-zikir dan wirid tersebut tidak bercanggah dgn kaedah-kaedah Syara'- Haram dan bid'ah menurut Kaum Muda.

9. Azan dua kali sebelum Khutbah Juma'at - Sunat dan perlu menurut kaum Tua - Bid'ah dan tak perlu menurut Kaum Muda.

10. Majlis Maulud Nabi - harus dan diberi pahala kerana niat membesarkan dan mensyukuri Nikmat terbesar iaitu Kelahiran Nabi s.a.w menurut Kaum Tua - Bid'ah dan membazir dan haram menurut Kaum Muda.

11. Berpegang dengan satu-satu mazhab yang muktabar - Wajib bagi orang awam sebab itu yang lebih diZanni menepati dgn kehendak Sohibus Syara' kecuali ketika darurat atau kepayahan , menurut Kaum Tua - Haram dan menyusahkan dan menyempitkan menurut Kaum Muda.

12. Berpegang dengan fatwa-fatwa ulamak mazhab tidak terus kepada Al-Quran dan al Hadis - Wajib bagi orang awam sebab itulah cara/method yang betul bagi makna berpegang kepada al Quran dan al hadis menurut Kaum Tua- Cara/method yang tidak betul dan haram kerana meninggalkan al Quran dan al Hadis menurut kaum Muda.

13.Kaedah pengajian- Mendahulukan pengajian Ilmu asas: Feqah, Tawhid, Tasawuf berdasarkan Mazhab Imam Shafie, Imam Abu Hasan Ashaari dan Imam Ghazali, serta mendalaminya dengan berteraskan ilmu-ilmu alat Arabiyah seperti: Nahu , Sharaf, Balaghah, Mantiq, Maqulat, Usul Fiqah , Usul Tasfir dan sebagainya kemudian barulah disudahi dengan Ilmu Tafsir, Hadis dan Ilmu Tarekat , menurut Kaum Tua - Mendahulukan pengajian Ilmu Hadis, semuanya sehingga pada peringkat ibtidaiyyah sudah dimulai dengan ayat-ayat Quran dan Hadis-hadis menurut kaum Muda .

14. Pakai Serban- Sunat memakainya pada lelaki samaada hari jum'at atau bila-bila waktu pun, sebab memang pakaian Nabi s.a.w- menurut Kaum Tua- Harus sebab serban hanya budaya arab dan diberi pahala jika niat ikut Nabi s.a.w menurut Kaum Muda.

15. Sembahyang Sunat Awwabin diantara maghrib-isya- Sunat menurut Kaum Tua- Tak sunat dan bid'ah menurut kaum Muda.

16. Maulud Nabi- Baik dan harus -menurut Kaum tua- Haram dan bid'ah dalalah menurut kaum Muda.

http://pondoktampin.blogspot.com/search/label/PERKARA%20YG%20PERLU%20TAU
sihatceriacergas & the endaevour to achieve more...

1 comment:

muhammad hilmi zolkifli said...

assalamualaikum...
ada x contact nombor al-fadhil abdul rahman al hadad? dia duk area shah alam kat area mana ya? dia masih mengajar lagi x?

ni nombor saya 019-9445752